Els darrers anys fa molta calor, plou poc i, quan plou, l’aigua corre cap al Carrerlamar a perdre’s a la mar. Els científics diuen que el canvi climàtic és una tendència que va a més i no serà fàcil parar per la quantitat de gasos que hem enviat a l’atmosfera i continuem enviant amb els cotxes i la indústria, especialment dels països emergents i dels qui no volen reduir les emissions.

Vivim al Campello, a la vora de la mar Mediterrània, i ens afecta tot el que passa a la nostra Mar, a la península Ibèrica i al món. Però també, el que fem nosaltres. Al poble, a tot el terme, s’han fet obres i construccions que no respecten els barrancs ni el riu Montnegre; s’ha asfaltat una quantitat immensa de superfície que recalfa l’ambient i augmenta l’escorrentia i la velocitat de l’aigua, quan plou; s’han abandonat la majoria dels cultius en espera d’urbanitzar-los i la terra ja no arreplega l’aigua de pluja; han disminuït els arbres dels camps i no els hem substituït de manera proporcional; la mar l’hem arrasada amb pesques abusives i hem fet massa construccions, infraestructures, abocaments i modificacions de la zona de costa…

S’han fet moltes actuacions en el poble i en la comarca que estan empobrint el nostre patrimoni natural i que ens estan fent perdre qualitat de vida, la nostra i la dels nostres fills.

Hem incrementat el consum de productes que gasten molta energia en la producció, empaquetatge, transport i emmagatzematge. Estem generant molta brossa i residus de plàstics, vidre, paper i robar. Hem entrat en una dinàmica de consum innecessari que ens està complicant el futur, i que a més tenim dificultats econòmiques per a mantenir.

Estem convençuts que moltes d’aquestes actuacions i comportaments que ens porten a més crisis, a la desertització i a la pèrdua de qualitat de vida les podem corregir amb actuacions des de les administracions, però serà imprescindible canvis en les actuacions personals i col·lectives.

Al teu parer, què podríem fer al Campello, i a la comarca de l’Alacantí, per a millorar el medi ambient? i per a fer un consum més raonable i amb menys residus?

 Digues la teua opinió i les teues propostes. Participa. Gràcies.