Segons els cens de 2013, al Campello hi ha 28.184 habitants. D’aquests, el 15% ( això és, uns 4.450) són xiquets i xiquetes de 0 a 15 anys, és a dir, en edat escolar. L’ensenyament obligatori acaba als 16 anys, que sol coincidir amb l’acabament de 4t de secundària (excepte el 25-30% que, en el conjunt del País Valencià, abandonava els estudis i no acabava la secundària, en els darrers anys).

A poble no n’hi ha cap escoleta infantil pública per als xiquets de 0 a 3 anys. N’hi ha de privades, però insuficients per a tots els xiquets, perquè alguns van a Sant Joan i Mutxamel, o a altres poblacions de la comarca. L’Ajuntament mai s’ha preocupat per garantir una escoleta infantil pública.

Les tres escoles públiques del centre del Poble, més la de les Llances a la zona de la platja de l’Horta, estan complementades amb dos centres privats, un religiós, el Col·legi dels Salesians, que sols ofereix fins a secundària, amb alumnes del poble bàsicament, i un altre laic, el Col·legi Bonny. N’hi ha un altre que segueix el model francés, el Lycée Français, amb alumnes de la comarca. Tot i això, un percentatge considerable es desplaça diàriament a estudiar en centres privats de la ciutat d’Alacant.

L’IES Clot de l’Illot, primer, i l’IES Enric Valor, després, són els dos instituts públics del poble, En el Clot de l’Illot s’han fet reformes, però l’Enric Valor no s’ha tocat. Als cinc anys d’inaugurar-se, ja estava saturat i es van haver de reconvertir espais comuns, com la biblioteca, en aules, i a més, posar barracons en el pati. L’Ajuntament va acordar la cessió de terrenys per a fer l’ampliació, però una sèrie de peripècies van allargar la cessió i l’acceptació per part de la Conselleria. De manera que, han passat els anys, i l’empresa pública de la Conselleria que se n’havia d’encarregar ha entrat en fallida i tot està parat. I l’alcalde i l’equip de govern no es mou per a resoldre el tema de l’amplicació de l’Enric Valor.

En una situació de crisi econòmica, que no té traça d’acabar-se ràpidament, i per tant sense ofertes de treball per a joves, han augmentat els alumnes que intenten acabar els estudis, és a dir, hi ha més alumnes a secundària, batxillerat i formació professional.

La Conselleria no té diners ni intenció de millorar les infraestructures educatives públiques. La seua opció és mantenir els centres públics i pagar les nòmines dels centres privats concertats. La conflictivització de l’ensenyament, especialment del públic, amb mesures com ara nomenar els inspectors i molts directors de centre,  no substituir els mestres i professors de baixa, les dificultats per a substituir les jubilacions i la contractació de professorat interí per a cobrir assignatures que no són de la seua especialitat, poden generar en alguns sectors de l’ensenyament una desgana o desinterès en millorar la seua preparació i esforçar-se per fer un ensenyament digne d’acord amb la responsabilitat i els recursos que dedica la societat.

L’oferta pública de primària, secundària i batxillerat és insuficient ni tenen les infraestrucutres més idònies per a les necessitats dels estudiants i dels ensenyants.

A més, al poble, no hi ha oferta de formació professional.

Què podem fer des de l’Ajuntament per a canviar la situació? quines mesures es podrien prendre urgentment per a garantir una oferta de places públiques per a xiquets i xiquetes de 0 a 3 anys? què caldria fer per a posar en marxa l’ampliació de l’IES Enric Valor? i quina solució caldria adoptar per a posar en marxa algunes ofertes de formació professional, amb perspectiva comarcal, en un centre nou o aprofitant l’ampliació de l’IES Enric Valor.

El tema de la jornada intensiva o seguida: diàleg, participació i responsabilitat, i que siga la comunitat educativa qui acorde el que és millor i ho traslladen als òrgans competents.

 En aquest enllaç ens pots donar la teua opinió. Participa. Gràcies.