Els treballs busquen atallar les pudors, millorar el seu funcionament i augmentar el reciclatge.

Uns 18 milions en obres en l’abocador del Campello per a atallar les males olors, millorar el seu funcionament i augmentar el reciclatge. El Consorci Mare va aprovar ahir la modificació del Projecte de Gestió, la qual cosa permetrà iniciar en breu les obres per a optimitzar al màxim el funcionament de la planta, reduir el rebuig a abocador i optimitzar així la seua vida útil.

La junta general del Consorci, presidida per l’edil de Medi Ambient Cynthia Alavés i que agrupa els municipis de la Marina Alta, Baixa i El Campello als quals dóna servei la planta de Les Canyades, Diputació i Generalitat, va donar el vistiplau ahir per unanimitat a l’aprovació inicial de la modificació. Això permetrà arribar als objectius en matèria de gestió de residus que marca la UE, així com atallar el problema de les males olors de la planta que vénen patint des de la seua obertura en 2009 els veïns de la zona nord. «Tots us mereixeu deixar de patir i amb aquestes millores tindreu la planta del segle XXI», va assenyalar el director general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Joan Piquer.

Les mesures,en les quals es treballen des de 2015, van encaminades a realitzar obres en la planta que optimitzen el seu funcionament i millore la qualitat del treball dels empleats, així com que augmente el seu rendiment, segons van explicar ahir des del Consorci. I tot amb l’objectiu de recuperar el màxim possible de residus, que arribe la menor quantitat de residus a l’abocador i així optimitzar la seua vida útil. Es comprarà un nou equip per al retractilat de les bales, la qual cosa suposarà reduir les emissions d’olors en la pròpia nau i en l’abocador, així com la disminució de lixiviats. Amb això s’aconseguirà optimitzar l’espai de les bales en l’abocador i que es reduïsquen les males olors perquè les bales amb el rebuig aniran empaquetades.

També s’escometran millores en la nau de fossat, amb l’objectiu que la planta estiga sempre al màxim rendiment: amb un tractament de la matèria orgànica correcte, el material bioestabilitzat de qualitat evitarà anar a abocador i es podrà utilitzar com a abonament en zones de vinyes, per exemple. Una vegada s’escometen les millores en la planta, s’estudiarà d’ací a uns anys ampliar l’abocador, que de moment és una obra que es pensa realitzar en una segona fase, tal com va assenyalar Piquer, i no en aquesta primera intervenció que contempla actuacions més urgents.

Aquesta modificació del Projecte de Gestió va ser presentat per Piquer als representants municipals en diverses sessions, així com el que suposa poder tirar avant la modificació del pla de gestió, que ara estarà 30 dies en exposició pública després del que serà aprovat de forma definitiva per a donar pas ja a les obres de millora, valorades en 18 milions i que seran sufragades entre el Consorci i l’empresa FCC que gestiona el complex.

Recollida selectiva

Les obres també van encaminades al tractament adequat de la matèria orgànica recollida selectivament en origen, tal com s’està realitzant en el municipi d’Orba, i que possibilitaran millores en la nau de fossat, potenciant el sistema d’aspiració d’aire dins de la nau per a conduir-lo fins a un nou biofiltre, com a mesura correctora per a evitar l’emissió d’olors, entre altres aspectes.

Piquer va posar l’accent als representants municipals en la necessitat de recollir la matèria orgànica de manera separada per a poder complir els objectius que marca la UE. De fet, els municipis que separen la matèria orgànica en origen pagaran quasi 28 euros menys per tona de matèria orgànica que si es tractara de la fracció reste. Amb el que, quanta més matèria orgànica segregada aporte cada municipi, menys aportaran al cànon del consorci.

La seua presidenta Cynthia Alavés va manifestar ahir que «estic molt orgullosa que després de l’ardu treball, per fi la modificació de la planta està molt a prop, des que va entrar el nou equip en la presidència del Consorci era un repte que assumim i hem complit», agregant que «esforçar-se al màxim té recompensa»