Els Serveis de Neteja de l’Ajuntament vénen aplicant des de setembre de 2017 un producte químic repel·lent d’orina a base d’aigua.

Durant els últims anys el consistori ha establit un pla de xoc contra els efectes negatius dels orins sobre el mobiliari urbà i el medi ambient. Els orins, d’origen animal, principalment gossos, o d’origen humà, tenen un fort efecte corrosiu sobre el mobiliari urbà i per això l’ajuntament ha establit un protocol d’actuació basat en 3 pilars: la substitució del mobiliari urbà danyat, la neteja i les mesures preventives.

Dins del procés de substitució del Mobiliari Urbà afectat, que en la seua major part i per la seua tipologia són els fanals, s’ha optat per la seua substitució progressiva. Per a això s’han aplicat plans de renovació de l’enllumenat públic per valor de quasi 750.000 euros durant 2016 (296.000 €) i 2017 (450.000 €) i està previst que en 2018 s’invertisquen (605.000 €) i en 2019 (700.000 €). Això suposa una inversió en 4 anys de 2.051.000 € destinats a la substitució de l’enllumenat públic.

D’altra banda els serveis de neteja de l’ajuntament vénen aplicant des de setembre de 2017 un producte químic repel·lent d’orina a base d’aigua. Aquest producte químic, el CK-SPLASH, és un repel·lent d’orina que ha sigut provat amb èxit en altres ciutats com Pamplona durant les festes, on ha demostrat la seua alta eficàcia. El producte s’aplica sobre les superfícies amb problemes creats pels orins, que primer es netegen i una vegada netes, aquestes superfícies es tracten amb el producte repel·lent. Aquest producte una vegada instal·lat evita que els orins taquen les superfícies tractades fent que rebote. Al no impregnar-se sobre les superfícies es facilita enormement les labors dels serveis de neteja municipals ja que els líquids no es queden impregnats sobre les superfícies i amb l’aigualeig i altres sistemes de neteja s’eliminen fàcilment tant els residus líquids com les olors.

Per descomptat el principal problema és l’acumulació d’orins en les mateixes superfícies durant molt de temps i molta quantitat, per això les mesures preventives són fonamentals en la lluita per la seua eradicació. Així el consistori començarà una campanya de conscienciació ciutadana penjant cartells informatius en el mobiliari urbà advertint del prejudici econòmic i ecològic a la ciutadania dels orins.

Aquestes mesures de conscienciació ciutadana s’apliquen des de fa temps perquè tant des de la Regidoria de Serveis Públics com des de la regidoria de Medi Ambient es reparteixen elements com a bossetes per a deixalles de mascotes i botelles amb les quals transportar una solució jabonosa amb la qual netejar les zones on nostres mascotes orinen.

Via ->  https://www.elcampellonline.com/index.php?seccion=articulo&article=1629