Les platges, platgetes i cales del terme del Campello són un element molt important per al poble i per als turistes i visitants. A l’Ajuntament, i a tot el poble, li interessa el seu manteniment, el seu bon ús i la seua pervivència. Per això, dedica molts recursos i atencions durant tot l’any per al seu bon manteniment.

Les costes d’arena i de graves són inestables a causa de l’ús que se n’ha fet i es fa, i sobretot per les llevantades que es produeixen a la tardor, al ple de l’hivern o quan hi ha temporal de llevant durant uns dies.

Algunes de les cales del Campello són molt reduïdes i han estat envaïdes, com els barrancs, per construccions i camins fins a la vora de la mar. Algunes de les cales i platges, a més, estan situades en barrancs, desaigües o a la desembocadura del riu Montnegre. Tot això fa que augmente la seua fragilitat.

Els experts aconsellen que en algunes cales i platges fràgils no es toquen els muntons d’algues que es formen després de les llevantades perquè protegeixen l’arena davant la següent llevantada. En altres platges i cales, entre Setmana Santa i finals de setembre, s’han de netejar per a facilitar-ne l’ús. Hi ha un tercer grup de cales i platges reduïdes que no s’han de netejar, a no ser que hi haja abocaments, brossa urbana i altres residus que aconsellen netejar-les per raons higienicosanitàries.

Això passa a moltes poblacions de costa, no sols al Campello. Enfront nostre, a Sant Josep de sa Talaia (Eivissa) passa el mateix. En la seua pàgina web ho expliquen ben claret.

Segons l’Institut d’Ecologia Litoral del Campello (Informe VIII/16), els tres grups de platges serien:

  1. Neteja entre Setmana Santa i la fi de setembre: platja de l’Horta, platja del Carrer la Mar, l’Almadrava (parcialment) i l’Amerador.
  2. No s’han de netejar mai, a fi de protegir-les: la de la Punta del Riu, cala Piteres, cala Nostra, platja del Barranc d’Aigües – Lloma de Reixes, cala del Llop Marí, Illeta dels Banyets i platja del Carritxar.
  3. Sols es poden llevar les acumulacions d’algues si hi ha raons higienicosanitàries que ho aconsellen: cala d’Enmig, cala Lanuza i cala de les Palmeretes.

Quan es retiren els muntons d’algues, encara que es faça amb molt de tacte, sempre s’emporten arena i còdols, i amb els anys, aquestes retirades d’algues representen tones d’arena que perden les platges i cales, per això, a més, cal ser molt prudent a l’hora de retirar les algues.

És cert que la presència d’algues pot ser un element pertorbador per als banyistes, però en molts casos és l’única garantia que l’any vinent continuarà la platja i les infraestructures i propietats pròximes. Confiem en la comprensió de tots els usuaris d’aquests espais delicats.

Una altra qüestió és l’acumulació de fangs i tarquim en alguns vells portets o espigons hui reblits d’algues i fangs, i abocaments diversos. Això no és el resultat d’unes recomanacions tècniques conservacionistes sinó les conseqüències d’una mala actuació urbanística abocada al fracàs, els mals olors i la degradació de la costa. Per a reparar els efectes del portet de la Cala Mercè, del Morro Blanc a la Coveta o del Llop Marí, caldria un pla general de regeneració, neteja i conservació de tot aquest litoral. Però això és una altra història en que també estem treballant.

 

Cynthia Alavés

Regidora de Platges i Medi Ambient

Ajuntament del Campello