L’Ocupació

L’ocupació de les persones en edat de treballar que viuen al poble està directament relacionada amb les diferents activitats econòmiques del poble o de les comarques veïnes i amb la formació o la capacitació professional de les persones que busquen faena.

Les activitats econòmiques i les normes per a la contractació que han estat vigents durant els darrers vint anys s’han afonat. La construcció i totes les activitats relacionades s’han paralitzat, i ho tindrà difícil per a tornar a uns nivells d’activitat tan agressius i descontrolats. Sols es mantenen les reformes de les cases i l’adaptació de comerços a intents de nous comerços. La funció pública s’ha estretit de manera brusca, especialment al País Valencià on estem per la zona baixa de percentatge de treballadors públics per mil habitants. Cada dia són més les cases i els locals que es venen i els comerços que tanquen, i els que obrin duren escassament una temporada.

El consum de les famílies i de les empreses i comerços s’ha anat retraient des de l’any 2008, i no sembla, a pesar de les declaracions electoralistes del Govern central, que hi haja canvis sòlids.

L’atur continua molt alt, amb un 24% de persones en edat de treballar en el conjunt de l’Estat, i d’un percentatge semblant al poble. En el mes d’octubre de 2014 hi havia al Campello 2.318 persones aturades, la meitat de les quals eren majors de 44 anys, moltes de les quals ja no tenen cap retribució ni ajuda estable, i el que és pitjor, no veuen opcions de treballar en els pròxims mesos.

L’Ajuntament té les competències que en té i ha de posar ganes i imaginació per a ajudar a buscar solucions als aturats, als emprenedors i als joves sense formació professional.

Per això, la primera cosa que ha de fer un Ajuntament democràtic i responsable en un context d’atur i de pobresa com l’actual és elaborar un pla de promoció de l’ocupació aprofitant tots els recursos disponibles, la capacitat de pressió davant les autoritats autonòmiques, de la Diputació i de l’Estat, i les energies que pot mobilitzar entre els seus veïns. Perquè la faena és el primer dret de les persones adultes, com la formació ho és dels adolescents i joves.

L’Ajuntament, mentre no tinga un pla d’ocupació complet que abrace des de la formació professional fins a l’impuls de determinades activitats econòmiques noves, ha d’elaborar un pla municipal d’emergència per a promoure l’ocupació amb incentius que procuren la creació de treball. Així, es podrien prendre algunes mesures, com ara:

1. Acondicionament de terrenys públics en el terme del Campello per a la instal·lació d’indústries complementàries al desenvolupament de la indústria turística.

2. Disseny d’una política urbanística que afavorisca un model de creixement sostenible del poble, és a dir, que s’opte per les construccions en els solars de dins del poble i dels barris que estiguen envoltats de cases, en lloc de les grans urbanitzacions; que done faena a les xicotetes empreses que poden contractar gent del poble i de la comarca, i que cohesione els barris i nuclis urbans del Campello.

3. Potenciar el xicotet comerç, els tallers i la indústria local. Revisar l’actuació en l’autorització del mercadet del Pla Barraques per si és lesiu als interessos generals del comerç local.

4. Elaborar i posar en marxa un pla de formació professional per a les persones aturades.

5. Contractar aturats per a posar en marxa brigades de neteja de barrancs, marges de camins i séquies.

Esperem les vostres propostes en el formulari de Participa. Gràcies.

Arxivat en: Economia i Ocupació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *