Des de l’arribada de la crisi de 2008, la percepció de la formació professional entre els joves i les persones en edat de treballar ha canviat radicalment.

Fa uns anys, els joves que volien posar-se a treballar amb una especialització professional, es matriculaven en mòduls, en la FP (a Alacant, a Sant Vicent, a Sant Joan, a Alcoi, a la Vila o a altres poblacions més allunyades). Els qui no volien estudiar, se n’anaven a l’obra, a les empreses auxiliars o al sector serveis.

Amb l’arribada de la crisi, de repent, tots hem descobert que la faena, i les condicions de treball, estan malament per a tots, més encara si no es tenen estudis o no es té una professió. L’increment de la matrícula va augmentar de seguida en els cursos següents. Però, la sorpresa, ha sigut que el Ministeri d’Educació i la Conselleria d’Educació, enlloc de reforçar l’oferta d’especialitats i d’aules de Formació Professional, l’han reduïda i han augmentat la ràtio d’alumnes per aula.

I al Campello? Al Campello tenim alguna oferta de formació professional? Hi ha alguna proposta de fer un institut de formació professional que complemente l’oferta comarcal?

L’Ajuntament, amb la comunitat educativa del poble, el Consell Escolar Municipal, ha estudiat la possibilitat de dedicar l’ampliació de l’IES Enric Valor a fer aules de formació professional mentre no hi haja un centre especialitzat?

Respondre aquests preguntes és fàcil i, segurament, no ens durà a resoldre el tema. Per això, caldria començar a parlar de les especialitats que serien més útils per a l’economia local i comarcal, i que no estan ben ateses en les altres poblacions.

Estem satisfets amb l’oferta gastronòmica local i de la comarca? Hi ha suficient joves formats per a atendre els xiquets en edat preescolar o les persones majors? Fa falta joves amb formació sanitària, auxiliars, tècnics d’anatomia patològica, raigs X, d’odontologia, nutrició o altres especialitats relacionades amb la salut? fan falta bons administratius? Fan falta tècnics informàtics, en el sector audiovisual? els treballadors de la construcció i les empreses auxiliars tenen una capacitació adequada?

Ens hem de preguntar quina oferta hi ha a menys d’una hora en tram o en bus, i quines són les professions que fan falta, i començar a fer propostes raonades.

Hi ha unes activitats o sectors que podríem dir estratègics per al futur del Campello (sectors relacionats amb la tecnologia informàtica; l’atenció a les persones majors; el sector de la restauració, etc. Aquestes activitats són les que poden oferir una ocupació diferents a les tradicionals i que necessiten, també, joves amb una formació tècnica que es pot aconseguir en la formació professional.

L’Ajuntament ha d’encapçalar un equip de treball amb experts i representants de la comunitat educativa i associativa del poble per a elaborar un pla de necessitats formatives dels joves i dels professionals, amb una atenció especial als aturats, i de les empreses locals. Aquest pla de necessitats formatives ha d’incorporar les ofertes formatives a la curta i a la llarga en el poble i en l’entorn més immediat. Caldrà treballar les propostes amb la Conselleria d’Educació i la resta de municipis de la l’Alacantí i la Marina Baixa.

Escriu  les teues idees i propostes. Participa. Gràcies.